AI als Coach
In zijn boek Co-Intelligentie "Slimmer werken met AI" beschrijft Ethan Mollick de 'AI als coach' in het onderwijs die verder gaat dan het vergemakkelijken van huiswerk; het verandert de kern van ons leersysteem, ook nadat we het formele onderwijs hebben verlaten.
In ons huidige model leren professionals, na hun formele opleiding, door ervaring op te doen op de werkvloer: de leerling-timmerman bij een meester, de stagiair bij een tijdschrift, de co-assistent in het ziekenhuis. AI kan dit model verstoren doordat het in staat is basistaken sneller en zonder emotionele frictie uit te voeren dan een stagiair.
Met AI moeten basisvaardigheden en expertise niet worden vervangen, maar juist belangrijker worden. Terwijl AI goed is in het vinden van feiten en het samenvatten van artikelen, blijft kritisch denken, probleemoplossing, en het beoordelen van complexe situaties een menselijk domein. De weg naar expertise vereist dan ook een stevige basiskennis van feiten en gericht oefenen, wat in de psychologie wordt aangeduid als 'bewust oefenen' of 'deliberate practice'.
Om als mens nuttig te zijn in de wereld van AI, moet je een hoge mate van deskundigheid bereiken. Het positieve daaraan is dat docenten weten hoe je mensen deskundig maakt. Door dat te doen, keren ze ironisch genoeg terug naar de basis – maar dan aangepast aan een leeromgeving waarin AI reeds een revolutie heeft ontketend.
Iedereen kan nu beschikken over die enorme bron van kennis die we kunnen aanboren. Daarom zou je denken dat het onderwijs in basisfeiten nu achterhaald is. Maar precies het tegenovergestelde is het geval. Dat is de paradox van de kennisverwerving in de tijd van AI: we denken misschien dat we ons niet meer hoeven in te spannen om dingen uit het hoofd te leren en basisvaardigheden te verwerven, of een bron van fundamentele kennis op te bouwen – dat zijn immers dingen waar de AI goed in is. Basisvaardigheden, altijd saai om te leren, lijken achterhaald. En dat zouden ze ook zijn als er een kortere weg bestond voor het verwerven van expertise. Maar de weg naar expertise vereist basiskennis van feiten.
Voor elk vak of kennisdomein moet je dingen uit je hoofd leren, zorgvuldig vaardigheden verwerven en gericht oefenen, en in veel eerste vaardigheden zal de AI (en toekomstige generaties van AI ook) ongetwijfeld beter zijn dan een beginner.
Bronnen: Mollick, E. (2024). Slimmer werken met AI. POM.

Nivelleren door AI
Uit een onderzoek bij Boston Consulting Group bleek dat de prestatiekloof tussen de beste en slechtste presteerders slonk van 22% naar 4% door het gebruik van GPT-4. Ook rechtenstudenten met de slechtste cijfers wisten met behulp van AI hun prestaties op te trekken naar het niveau van de toppresteerders. Dit laat zien dat AI een nivellerend effect kan hebben, vooral in beroepen zoals jurist, waarbij de ongelijkheid tussen minder en meer bevoorrechte individuen wordt verkleind.