The Metaphor Pattern / Beeldspraak Patroon
Barb Oakley, een expert op het gebied van leren en cognitieve wetenschap, legt uit hoe het brein werkt en Generatieve AI ons kan helpen met metaforen. Ze verklaart het gebruik van metaforen in de "Metaphor Pattern" video en gaat dieper in op de vergelijking tussen Large Language Models en de basisprincipes van het brein in de "LLM & the Brain" video. Voor een effectieve beeldspraak is het raadzaam om de AI te informeren over jouw bestaande kennis of interesses, zodat deze hierop kan aansluiten.
Metaphor Pattern
The LLM & the Brain
Deliberate Practice /
Bewust Oefenen
Hoewel AI nog niet de volledige rol van een menselijke coach kan vervullen vanwege beperkingen zoals hallucinaties of het missen van complexe verbanden, blijkt uit experimenten dat het al in staat is een indrukwekkende bijdrage te leveren aan leerprocessen.
We hebben deskundige humans-in-the-loop nodig. Allereerst vereist dat basiskennis. Mensen hebben meerdere geheugensystemen en een daarvan, ons werkgeheugen, is het probleemoplossingscentrum van de hersenen, onze mentale werkplaats. Gegevens die in ons werkgeheugen zijn opgeslagen gebruiken we om relevante informatie op te zoeken in ons langetermijngeheugen, een enorme bibliotheek die alles bevat wat we hebben geleerd en meegemaakt. Het leerproces begint ook in het werkgeheugen. Het werkgeheugen heeft echter beperkingen qua capaciteit en tijdsduur, met een gemiddelde capaciteit bij volwassenen van drie tot vijf slots en een bewaartermijn van nog geen dertig seconden voor elke nieuwe brok informatie die we tot ons nemen.
Ondanks die beperkingen heeft het werkgeheugen sterke kanten, zoals het vermogen om een onbeperkt aantal feiten en procedures uit het langetermijngeheugen op te halen om problemen op te lossen. Hoewel het werkgeheugen dus slechts een beperkte hoeveelheid nieuwe informatie aankan, is dat niet langer het geval bij het verwerken van eerder geleerde informatie die in het langetermijngeheugen is opgeslagen. Met andere woorden, om een nieuw probleem op te kunnen lossen, moet er onderling gekoppelde informatie in ons langetermijngeheugen zijn opgeslagen, in grote hoeveelheden. En dat betekent dat we veel feitjes moeten leren en het verband daartussen moeten begrijpen.
Daarna moeten we oefenen. Daarbij gaat het niet alleen om een bepaalde oefentijd maar om de manier waarop je oefent. Deskundigen worden deskundig door middel van deliberate practice, bewust oefenen, wat veel moeilijker is dan een taak meerdere malen herhalen. Bij bewust oefenen moet je je goed concentreren en de moeilijkheidsgraad steeds verder opvoeren. Er is ook een coach, leraar of mentor nodig die feedback en goede instructies kan geven, en de leerling kan stimuleren uit diens comfortzone te stappen.