Big data, strategische autonomie en Amerikaanse cloud services
- Bernard Donners
- 21 apr
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 24 apr
Overzicht van de grootste spelers in de (enterprise) cloudmarkt

Een stukje geschiedenis - en wat als de VS op slot gaat?
De afgelopen jaren hebben Nederlandse bedrijven massaal hun data en bedrijfssoftware ondergebracht bij Amerikaanse hyperscalers. Zelfs de database met alle Nederlandse paspoorten is uitbesteed aan Amerikaanse cloudservices. Deze afhankelijkheid komt steeds meer onder druk te staan door de ongebreidelde verstrengeling van de Trump-administratie met big tech.
Zelfs internationale organisaties namen voorzorgsmaatregelen: zo betaalde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag drie maanden aan salarissen vooruit, uit angst dat de Amerikaanse overheid de toegang tot hun systemen zou afsluiten. Inmiddels hebben zij in drie maanden tijd hun clouddata kunnen verhuizen van Microsoft Azure naar het Duitse Nextcloud. Dit onderstreept hoe geopolitieke spanningen directe gevolgen kunnen hebben voor de digitale infrastructuur waarop ook Europese instellingen vertrouwen. CIO’s worden geprikkeld om opnieuw na te denken over hun afhankelijkheid, want een “Microsoft-certificaat” is in deze context niet langer vanzelfsprekend waardevol.
Ook de Nederlandse overheid wil, na een kritisch Rekenkamerrapport, de afhankelijkheid van Amerikaanse cloudleveranciers versneld afbouwen. Sprak het bedrijfsleven tot voor kort nog vooral over duurzaamheid, nu ligt de prioriteit bij het veiligstellen en lokaliseren van data — voor het geval de Amerikaanse overheid op slot gaat. De hoge mate van vendor lock-in maakt overstappen echter lastig. Daarnaast is bekend dat Europese providers achterlopen op functionaliteit, maar de inhaalslag lijkt inmiddels te zijn ingezet.
Big Data het nieuwe goud samen met Enterprise AI
Data-driven decision making in bedrijven wordt de onderscheidende factor. Een flexibel dataplatform waar je gemakkelijk IT-diensten kunt wisselen is zeker nu een goed uitgangspunt. Niet alleen om vendor lock-in voor te zijn, maar ook om in het AI-tijdperk je handen vrij te hebben voor de beste AI-oplossingen. Te grote afhankelijkheid van één van de grote aanbieders kan je beperken in het AI-ready maken van je bedrijf.

Belangrijkste takeaways:
Europese security, digitale soevereiniteit en strategische autonomie zijn hot topics — 80% van de aanwezige bedrijven positioneerde zich inmiddels expliciet als ‘Europees soeverein’.
Meer dan 50% van de geïnterviewde accountmanagers gaf toe dat klanten steeds vaker actief zoeken naar échte “European natives” als alternatief voor de hyperscalers.
Voorkom vendor lock-in en houd je handen vrij juist nu om flexibel te zijn om in de nabije toekomst de beste AI-toepassingen te kunnen kiezen.
Comentários