Korte bloemlezing over AI-leiderschap, verandermanagement en onderwijs
- Bernard Donners
- 7 apr
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 apr


Digitale Intelligentie is niet nieuw. Neem Excel als voorbeeld. Excel is erg goed in het maken van berekeningen. Wat Excel doet, kunnen wij mensen ook, maar wij hebben daar meer tijd voor nodig. Excel gebruikt algoritmes en voert die razendsnel en foutloos uit. Hoewel het geen echte kunstmatige intelligentie is, laat het wel zien hoe digitale systemen menselijke taken kunnen ondersteunen en versnellen.
Verkeerslichten die zich aanpassen aan de drukte, zodat het verkeer beter doorstroomt, vallen wél onder kunstmatige intelligentie. Ook je persoonlijke aanbiedingen op basis van het gebruik van je AH Bonuskaart, of de aanbevelingen die Netflix doet op basis van je kijkgedrag, zijn toepassingen van systemen die leren van data en zich daarop aanpassen. Dát is waar AI echt begint.
Deze voorbeelden vallen onder het bredere begrip Machine Learning: systemen die voorspellingen doen op basis van data en algoritmen. Machine Learning heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld — met als nieuwste stap Deep Learning. Daarmee zijn we aangekomen bij Generative AI, waarbij computers zélf nieuwe output genereren, zoals tekst, beeld of muziek.

AI leert daarbij niet alleen, maar kan ook nieuwe dingen creëren, zoals teksten schrijven, afbeeldingen maken of muziek componeren die lijken op wat mensen maken.
Een Large Language Model (LLM) voorspelt in de kern simpelweg het volgende woord in een zin. Dit doet het op basis van statistische patronen die het heeft geleerd uit enorme hoeveelheden tekstdata. De onderliggende algoritmes zijn ontworpen door software-experts en zorgen ervoor dat het model taal herkent, genereert en contextueel kan interpreteren.
Zo begrijpt een LLM het verschil tussen een brug in Amsterdam en een brug te ver door te kijken naar de woorden eromheen en de context waarin de uitdrukking voorkomt. Toch is het belangrijk om te beseffen dat een LLM geen feitenmachine is. Het model produceert taal op basis van waarschijnlijkheid, niet op basis van waarheid.
Bias — vooroordelen, scheefgetrokken perspectieven — is dan ook een onvermijdelijk gevolg van de data waarmee het model is getraind en de keuzes die in het ontwerp van de algoritmes zijn gemaakt.




De toekomst van werk ligt dus in de samenwerking tussen mens en AI, maar de digitale evolutie verloopt exponentieel sneller dan de biologische evolutie — waarbij de mens altijd de bepalende factor moet zijn en blijven. In de blog De mens in een AI-gedreven wereld ga ik hier verder op in.


AI is geen software en geen hype. Het is een technologie die geen enorme investeringen vereist om toe te passen, maar wel een open mind. Op de leercurve komen betekent beginnen met experimenteren — bij voorkeur onder professionele begeleiding.
De eerste Return on Investment is Talent Density: dezelfde medewerkers die met AI experimenteren, leveren al snel meer én beter werk — zonder extra personeelsinzet.
Op de middellange termijn zal AI niet langer als ‘experimenteel’ worden gezien, maar ingebed zijn in de dagelijkse praktijk van je organisatie. De focus verschuift van verkennen naar opschalen: hoe zet je AI duurzaam in binnen afdelingen als HR, finance, operations en klantcontact? Graag bied ik je de hulpende hand om die stap doelgericht en mensgericht te zetten.
Comments